Механизм каталитической реакции карбоновых кислот и фенолов с α-оксидами - Беспалько, Ю.Н.; Швед, Е.Н.; Чепурная, Т.А. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Исследован механизм каталитического фенолиза и ацидолиза эпихлоргидрина (ЭХГ). Для объяснения каталитической активности триалкиламинов и тетраалкиламмониевых солей в реакциях нуклеофильных реагентов с α-оксидами в качестве катализатора использован (3-хлор-2-гидроксипропил)триметиламмоний хлорид, полученный в реакции триметиламмоний хлорида с ЭХГ. Изучена кинетика реакции ЭХГ с карбоновыми кислотами и фенолами. Досліджено механізм каталітичного фенолізу та ацидолізу епіхлоргідрину (ЕХГ). Для пояснення каталітичної активності триалкіламінів та тетраалкіламонійових солей у реакціях нуклеофільних реагентів з α-оксидами в якості каталізатора використанo (3-хлор-2-гідроксипропіл)триметиламоній хлорид, який отримано за реакцією триметиламоній хлориду з ЕХГ. Вивчено кінетику реакції ЕХГ з карбоновими кислотами та фенолами. The mechanism of catalytic acidolysis and phenolysis of epichlorohydrin (ECH) has been investigated. To explain the catalytic activity of trialkylamines and tetraalkylammonium salts in reactions of nucleophilic reagents with α-oxides, (3-chloro-2-hydroxypropyl)trimethylammonium chloride has been used as a catalyst, the last one has been obtained by the interaction between trimethylammonium chloride and ECH. The kinetics of reaction of ECH with carboxylic acids and phenols has been studied.