Сакральний простір "Саду божественних пісень" Григорія Сковороди - Ісіченко, І. (Слово і Час, 2013)
Збірку віршів Григорія Сковороди “Сад божественних пісень” (1780-і рр.) розглянуто як християнську альтернативу культурі Просвітительства. Її художня доктрина близька до сучасників автора – Василя Григоровича-Барського та святого Паїсія Величковського. Поетичний дискурс розкриває креативну роль Божого Слова як зерна, з котрого виростає віртуальний світ зі складною й досконалою структурою. Докладно проаналізовані просторові виміри цього світу. Hryhoriy Skovoroda’s collection of poems “The Garden of Divine Songs” written in the 1780s is treated here as a Christian alternative to Enlightenment culture. Its artistic doctrine is similar to that of the author’s contemporaries – Vasyl Hryhorovych-Barsky and St. Paisiy Velychkovsky. The poetic discourse reveals the creative role of the Word of God as a germ of the virtual world with complex and perfect structure. The spatial dimensions of this world are analyzed in detail. Сборник стихов Григория Сковороды “Сад божественных песней” (1780-е гг.) рассматривается как христианская альтернатива культуре Просветительства. Ее художественная док трина близк а к опыт у современников автора – Василия Григоровича-Барского и святого Паисия Величковского. Поэтический дискурс раскрывает креативную роль Божьего Слова как зерна, из которого вырастает виртуальный мир со сложной и совершенной структурой. Детально анализируются пространственные измерения этого мира.