Літературність як теоретично-естетичний феномен - Нестелєєв, М. (Слово і Час, 2013)
У статті досліджено літературність як теоретичне поняття. Проаналізовано погляди на
це питання від формалістів до постструктуралістів та з’ясовано взаємозв’язок художнього,
літературного й естетичного. Запропоновано власну концепцію літературності, що полягає в
наявності “відкритості”, сюжетності й паратекстуальності як обов’язкових елементів того твору,
що вважається літературним. The paper explores “literariness” as a notion of literary theory. The author analyzes the existent
approaches to this issue, from formalists to poststructuralists, and elucidates the interrelation of fiction,
literature, and aesthetics. Thereupon he proposes a new concept of literariness which incorporates
the “openness”, emplotment and paratextuality as mandatory elements of any “literary” text. В статье исследована литературность как теоретическое
понятие. Проанализированы существующие
мнения касательно этого вопроса от формалистов
до постструктуралистов и объяснена взаимосвязь
художественного, литературного и эстетического.
Предложено собственную концепцию литературности,
которая состоит в сочетании “открытости”, сюжетности
и паратекстуальности как обязательных элементов того
произведения, которое считается литературным.