Листування Юрія Лавріненка з Юрієм Шерехом у 1945–1949 роках (Підготовка текстів і коментарі Тетяни Шестопалової та Олександра Брайка) - Шестопалова, Т.; Брайко, О. (Слово і Час, 2013)
Публікація вміщує листування між Ю. Лавріненком та Ю. Шерехом під час їхнього перебування
в Західній Європі (Німеччина, Австрія, 1945 – 1949). Подано другу частину листів 1949 р.
(червень-вересень), які зберігаються в Музеї-Архіві УВАН у Нью-Йорку. Листи відбивають спробу
створити єдину видавничу політику української еміграції в ДіПі. Своєрідна кульмінація взаємин
Ю. Лавріненка і Ю. Шереха – лист №582, у якому перший закидає другому як провину негативне
ставлення до громадсько-політичної роботи. Ю. Лавріненко гаряче доводить, що брати участь
у політичному житті – це невід’ємний обов’язок кожного національно свідомого інтелектуала. The publication contains a part of the correspondence between Yu. Lavrinenko and Yu. Sherekh
during their stay in Western Europe (Germany, Austria, 1945–1949). It introduces the second set
of letters written in 1949 which are stored in the archives of the UVAN (Ukrainian Free Academy of
Sciences) in New York. The letters illustrate an endeavor to promote a unifi ed publishing policy on
behalf of Ukrainian émigrés in DP. The culmination of both writers’ mutual relations finds its expression
in the letter no. 582. In this letter, Yu. Lavrinenko charges his interlocutor with his unwillingness to take
part in public and political activities. According to Lavrinenko, such activities are an absolute duty of
each nationally conscious intellectual. Опубликована переписка Ю. Лавриненко и Ю. Шереха
времен их пребывания в Западной Европе (Германия,
Австрия, 1945-1949). Вниманию читателей представлена
вторая часть корреспонденции 1949 года (июнь-сентябрь),
хранящаяся в Музее-Архиве УВАН в Нью-Йорке. Письма
отражают попытку создать единую издательскую
политику украинской эмиграции в ДиПи. Определенную
кульминацию взаимоотношений Ю. Лавриненко и
Ю. Шереха содержит письмо №582, где первый вменяет
в вину второму негативное отношение к общественно-
политической работе среди украинских эмигрантов.
Ю. Лавриненко горячо доказывает, что принимать участие
в политической жизни – это важная обязанность каждого
национально сознательного интеллектуала.