Термодинамічні властивості розплавів подвійних систем Ni—IVb-метал - Судавцова, В.С.; Подопригора, Н.В. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Методом калориметрії в ізопериболічному режимі визначені інтегральні та парціальні ентальпії змішування розплавів подвійних систем Ni—Zr (Hf) при 1770 ± 5 К. Встановлено, що рідкі Ni—Zr (Hf) сплави утворюються з виділенням великої кількості теплоти. Аналіз власних та літературних даних дозволив встановити температурну залежність ентальпій змішування подвійних розплавів Ni—Zr та Ni—Hf. З використанням рівняння Шредера уточнені активності компонентів Ni—Ti (Zr, Hf) розплавів із координат ліній ліквідусa діаграм стану даних систем. Показано, що для розплавів Ni—Zr спостерігається кількісне, а для Ni—Ti (Hf) — якісне узгодження між експериментальними та розрахованими активностями компонентів.
Розраховані DG та DS розплавів систем Ni—IVb-метал. Методом калориметрии в изопериболическом режиме определены интегральные и парциальные энтальпии смешeния расплавов двойных систем
Ni—Zr (Hf) при 1770 ± 5 К. Установлено, что жидкие сплавы Ni—Zr (Hf) образуются с выделением большого
количества теплоты. Анализ собственных и литературных данных позволил установить температурную зависимость энтальпий смешения двойных расплавов Ni
—Zr и Ni—Hf. С использованием уравнения Шредера уточнены активности компонентов расплавов Ni—Ti (Zr,Hf) из координат линий ликвидусa диаграмм
состояния данных систем. Показано, что для расплавов
Ni—Zr наблюдается количественное, а для Ni—Ti (Hf)
— качественное соответствие между экспериментальными и расчетными активностями компонентов. Рассчитаны DG и DS расплавов Ni—IVb-металл. Integral and parcial mixing enthalpies
of Ni—Zr (Hf) binary melt systems have been measured
by isoperibolic calorimetry at 1770 ± 5 К. Liquid Ni—Zr
(Hf) alloys are characterized by exothermic heat effect.
By means of analysis of property and literature data the
temperature dependence of mixing enthalpies of binary
melts Ni—Zr and Ni—Hf were determined. By Shreder
equation the activities of components of Ni—Ti (Zr,Hf)
melts has been found. It was shown that for Ni—Zr
melts quantitative and for Ni—Ti (Hf) — qualitative agreement
beetween experimental and calculated activities
are observed. DG and DS of Ni—IVb melts systems has
been calculated.