Проблеми акустичного зондування свердловин та апаратний комплекс для їхнього вирішення - Данилов, В.Я.; Науменко, І.Я.; Кизима, В.І. (Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ" МОН та НАН України, 2008)
Розглянуто проблеми, що постають на шляху подальшого розвитку акустичного методу ехолокації у міжтрубному просторі свердловин. Розраховано акустичне поле у хвилеводі типу «труба в трубі». Обчислено першу критичну частоту. Подано рекомендації щодо вибору частотного діапазону ехолокації. Розроблено рівняння ехолокації для свердловин. Проаналізовано головні похибки вимірювання рівня рідини. Problems facing further development of acoustic sounding method for casing annuluses of wells are considered. The acoustic field in the wave guide an annular tube is calculated, and the first critical frequency is found. A sounding bandwidth is recommended. Sounding equation for wells is derived, and the main errors of liquid level measurement are analysed. Рассмотрены проблемы, возникающие на пути дальнейшего развития акустического метода эхолокации в межтрубном пространстве скважин. Рассчитано акустическое поле в волноводе типа «труба в трубе». Вычислена первая критическая частота. Даны рекомендации по выбору частотного диапазона эхолокации. Разработано уравнение эхолокации для скважин. Проанализированы главные погрешности измерения уровня жидкости.