Семен Гулак-Артемовський: життєві і творчі колізії - Гаджилова, Г. (Слово і Час, 2013)
У статті розглянуто біографію і драматургічну спадщину С. Гулака-Артемовського, оперного
співака, композитора і драматурга, автора української комічної опери “Запорожець за Дунаєм”
як класичного національного зразка цього жанру. Наголошено, з одного боку, на впливі
європейського драматично-музичного мистецтва, а з другого – на нерозривному зв’язку творчості
митця з українськими народними традиціями та культурою, особливому національному колориті
і “простоті” (у сенсі, який укладав М. Драгоманов у вислів “просте” письменство”). The article deals with biography and dramatic heritage of S. Hulak-Artemovsky, Ukrainian opera
singer, composer and playwright, the author of a comic opera «Zaporozhets za Dunayem» (“A
Zaporozhian beyond the Danube”) which is traditionally reckoned as a classical example of this genre.
The author explores the infl uence of European musical drama, as well as Hulak-Artemovsky’s close
bonds with Ukrainian folklore and national culture, first and foremost with Ukrainian national flavor
and “simplicity” (as in M. Drahomanov’s formula “simple writing”). В статье рассматривается биография и
драматургическое наследие С. Гулака-Артемовского,
оперного певца, композитора и драматурга,
автора украинской комической оперы “Запорожец
за Дунаем”, которую можно считать классическим
национальным образцом этого жанра. Акцентируется,
с одной стороны, влияние европейского музыкально-
драматического искусства на творчество драматурга, а
с другой – неразрывная связь с украинскими народными
традициями и культурой, особый национальный
колорит и “простота” (в том смысле, который вкладывал
М. Драгоманов в выражение “простая” литература”).