“Розрита” і “занедбана” могили: діалог Євгена Плужника з Тарасом Шевченком - Токмань, Г. (Слово і Час, 2013)
У статті досліджується поезія Є. Плужника в зіставленні з творами Т. Шевченка. Авторка вивчає
діалог художніх текстів, знаходить у них спільне і відмінне. Увагу зосереджено на творчому
розвитку Шевченкової думки, емоції, образу в поезії Є. Плужника. Відзначено шевченківські
духовні цінності й екзистенційні мотиви, виявлено стилістичні особливості віршів обох поетів. The article explores the poetry of Ye. Pluzhnyk in comparison with the works by T. Shevchenko
and studies the dialogue of their literary texts, in particular the creative development of Shevchenko’s
ideas, emotions and images in Ye. Pluzhnyk’s poetry. The author focuses on Shevchenko’s moral
values and existential motifs found in Pluzhnyk’s poems, as well as on stylistic affinities in the works
of the two Ukrainian poets. В статье исследуется поэзия Е. Плужника в
сопоставлении с произведениями Т. Шевченко. Автор
изучает диалог художественных текстов, находит общее и
различное в них. Внимание сосредоточенно на творческом
развитии шевченковской мысли, эмоции, образа в поэзии
Е. Плужника. Отмечены шевченковские духовные
ценности и экзистенциальные мотивы, определены
стилистические особенности стихотворений Т. Шевченко
и Е. Плужника.