Моделювання кількісних показників надійності операторської діяльності нечіткими базами знань - Штовба, С.Д. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2008)
Досліджується використання нечітких баз знань різних форматів для моделювання багато факторних залежностей кількісних показникі в надійності операторської діяльності. Введено систему обмежень, завдяки якій прозорість нечітких моделей не порушується при навчанні на експериментальних даних. Наведено приклади побудови нечітких моделей надійності та їхпорівняння з регресійними залежностями. Исследуется применение нечетких баз знаний различных форматов для моделирования многофакторных зависимостей количественных показателей надежности операторской деятельности. Предложена система ограничений, благодаря которой прозрачность нечетких моделей не снижается при обучении на экспериментальных данных. Приведены примеры построения нечетких моделей надежности и их сравнение с регрессионными зависимостями. Application of various fuzzy knowledge bases for modeling multifactor operator activity reliability is studied. The proposed constrains provide fuzzy model transparency during training upon experimental data set. Some examples of fuzzy reliability model creation are presented and compared with the regression curves.