Алгебраїчні атаки на потокові шифратори як узагальнення кореляційних атак - Пометун, С.О. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2008)
Запропоновано нові теоретичні поняття для булевих функцій: кореляція при відомому значенні функції та їїрозширення. Доведено, щоалгебраїчна атака на потоковішифратори без пам’ятізводиться до апроксимації ускладнюючої функції шифратора низько степеневими поліномами в термінахвведеної кореляції. Цякореляціяможе бути використана і для описуалгебраїчних атак на іншітипи шифраторів. New Boolean’s function concepts, such as correlation with a known function value and Boolean’s function extension, are introduced. Algebraic attacks on stream ciphers with linear feedback are shown to be reduced to approximation of the nonlinear filter using low-degree polynomials in terms of the correlation with the known function value. This kind of correlation can also be used in describing algebraic attacks on other types of ciphers. Предложены новые теоретические понятия для булевых функций: корреляция при известном значении функции и ее расширение. Доказано, что алгебраическая атака на потоковые шифраторы без памяти сводится к аппроксимации усложняющей функции шифратора низкостепенными полиномами в терминах введенной корреляции. Эта корреляция может быть использована также и для описания алгебраических атак на другие типы шифраторов.