Сорбція золота(III) з використанням полісилоксанових ксерогелів, функціоналізованих тіосечовинними групами - Мельник, І.В.; Демченко, В.Я.; Зуб, Ю.Л.; Чуйко, О.О. (Поверхность, 2003)
Вивчена спроможність полісилоксанових ксерогелів та мезопористих кремнеземів, функціоналізованих тіосечовинними групами, сорбувати мікрокількості золота(III) з йогорозчинів в хлористоводневій кислоті. Показано, що вона істотно зростає при збільшенні питомої поверхні сорбентів, при появі в їхньому поверхневому шарі додаткової амінопропільної групи та при підвищенні температури робочих розчинів. При цій жетемпературі золото легко десорбується 4 водно-етанольним розчином тіосечовини. Встановлено, що вплив на сорбцію золота(III) дифузійного фактору найменший для зразка мезопористого кремнезему, функціоналізованого тіосечовинними групами. There was studied the ability of siloxane xerogels and mesoporous silicas functionalized by thiourea groups to adsorb microquantities of gold (III) from its solutions in hydrochloric acid. It has been shown that this ability would drastically increase with the growth of specific surface area of adsorbents, due to presence of aminopropylic groups on the surface as well as with temperature increase of working solutions. At the same temperature gold (III) is easily desorbed with 4 ethanol-water solution of thiourea. It has been found that diffusion factor influence on gold adsorption is the least in case of use of mesoporous silicas functionalized with thiourea groups.