Вплив адсорбційного і хімічного модифікування поверхні високодисперсного кремнезему на адсорбцію холевої кислоти - Бєлякова, Л.О.; Варварін, А.М.; Роїк, Н.В. (Поверхность, 2003)
Вивчена адсорбція полі(1-вініл-2-піролідону) та метиленового синього на поверхні високодисперсного аморфного кремнезему. Продемонстровані можливості синтезу на поверхні кремнезему хімічно закріплених четвертинних амонієвих груп різного хімічногоскладу та будови. Показано, що вирішальну роль в процесі адсорбції холевої кислоти відіграють іонні (між четвертинним амонієвим катіоном сорбенту та аніоном холевоїкислоти) та гідрофобні (між гідрофобними ділянками сорбенту та стероїдним скелетомхолевої кислоти) взаємодії на поверхні кремнезему. Adsorption of poly(1-vinyl-2-pyrrolidone) and methylene blue dye on the surface of high disperse amorphous silica was studied. Possibilities of synthesis of chemically bound quaternary ammonium groups of various chemical composition and structure were demonstrated. It has been shown that ionic (between quaternary ammonium cation of sorbent and anion of cholic acid) and hydrophobic (between hydrophobic area of sorbent and steroid skeleton of cholic acid) interactions play the decisive role in the process of cholic acid adsorption on silica surface.