Вивчення міжфазних взаємодій у системі клітини/вода/кремнезем методом ¹H ЯМР спектроскопії - Горбик, С.П.; Туров, В.В.; Чуйко, О.О. (Поверхность, 2003)
Для широкого діапазону зміни концентрації дріжджів у водних суспензіях живих клітин визначалися характеристики шарів зв’язаної води і величини міжфазної енергії(gS). На основі залежностіg S від концентрації зовншньоклітинної води визначено енергію міжклітинної взаємодії. У клітинній суспензії зареєстровано фазовий перехід типузоль-гель при концентрації клітинної маси СДр=10-12 мас. Для розведених клітинних суспензій розраховано величину сил адгезії. Визначено зміну вільної енергії колоїдної системи в результаті взаємодії клітина-поверхня високодисперсного кремнезему. Characteristics of bound water layers and values of interface energy (gS) in the living cell suspensions were determined over a wide range of concentration change for the yeast suspensions. Based on the gS value dependence on the concentration of extracellular water, an energy of the intercellular interaction was determined. In cell suspension the phase transition of sol-gel type was registered at the cell mass concentration of 10-12 wt . The values of adhesive forces were estimated for the diluted cell suspensions. Change in free energy of the colloid system resulting from the cell-high disperse silica surface interaction was determined.