Дослідження адсорбції йоду на поверхні кремнезему, модифікованого полівінілпіролідоном та білком - Вороніна, О.Є.; Гузенко, Н.В. (Поверхность, 2003)
Проведені дослідження впливу модифікування високодисперсного кремнезему полівінілпіролідоном (ПВП) на його адсорбційні властивості щодо йоду. Встановлено, що адсорбція молекул йоду на поверхні кремнезему в результаті її модифікування полівінілпіролідоном зростає у кілька разів. Оцінено роль структурних факторів вутворенні комплексів йоду з макромолекулами. На прикладі ПВП та бичачогосироваткового альбуміну(БСА) показано, що структура модифікуючого шару на поверхні кремнезему залежить від природи полімера та визначає механізм наступної адсорбціїмалих молекул. The effect of modification by polyvinylpyrrolidone (PVP) on the interaction of fumed silica with iodine has been investigated by UV spectroscopy method. It has been found that modification with PVP increases sorption capacity with respect to iodine molecules. The role of structural factors on the formation of iodine complexes with macromolecules such as PVP and BSA has been estimated. It has been shown that structure of modifying layer on the silica surface depends on polymer nature and governs the mechanism of small molecules adsorption.