Про невідповідність схеми заміщення трансформатора його електромагнітним процесам - Придубков, П.Я.; Хоменко, І.В. (Електротехніка і електромеханіка, 2012)
Показано невідповідність відомих схем заміщення лінійного трансформатора його електромагнітним процесам, розглянута залежність складових векторного потенціалу від розподілу векторів щільності струмів обмоток трансформатора, встановлені формули, що виражають магнітні потоки розсіяння через просторові компоненти чотиривимірних потенціалів. Inadequacy of available equivalent circuits of a linear transformer
to its electromagnetic processes is shown. Dependences
of vector potential components on the transformer winding
current density vectors distribution are analyzed. Formulas for
stray flux through spatial components of four-dimensional potentials
are derived.