Повышение чувствительности высоковольтной системы диагностики силовых кабелей по характеристикам частичных разрядов с помощью фильтров низких частот - Беспрозванных, А.В.; Лактионов, С.В. (Електротехніка і електромеханіка, 2012)
Сучасні високовольтні системи діагностики об’єктів ємнісного типу за характеристиками часткових розрядів – складні комплекси з маслонаповненим обладнанням. Часткові розряди (ЧР) з уявною амплітудою 1000 пКл вважаються для них припустимими. Керований реактор традиційного виконання з ізоляцією класу 110 кВ неможливо безпосередньо підключити до силового кабелю зі зшитою ізоляцією, який випробовується, адже рівень ЧР в ньому не повинен перевищувати 2 пКл. З використанням високовольтного фільтру низьких частот виконується подавлення можливої імпульсної завади. В статті наводяться результати розрахунку частотних характеристик високовольтного фільтру в області частот спектру сигналів ЧР. Modern high-voltage systems of capacitive objects diagnostics
through partial discharge characteristics are sophisticated complexes
containing oil-filled equipment. For them, partial discharges
(PD) with apparent amplitude of 1000 pC are considered
quite admissible. A controlled conventional-configuration
reactor with 110 kV-class insulation cannot be directly connected
to a tested power cable with cross-linked insulation and
rated PD level not exceeding 2 pC. Suppression of probable
pulse noise is carried out by means of a high-voltage low-pass
filter application. In the article, results of a high-voltage filter
frequency characteristics calculation in the frequency range of
the PD signal spectrum are presented.