"Повість для дівчаток" у літературі для дітей та юнацтва ІІ пол. ХХ - поч. ХХІ століття: специфіка моделювання образів - Кизилова, В. (Слово і Час, 2013)
У статті в контексті української літератури ІІ пол. ХХ ст. розглянуто еволюцію “повісті для
дівчаток” як літературного феномену. Наголошено на гендерному підході до зображення
персонажів творів цієї категорії. Простежено особливості гендерних стереотипів та специфіка
їх інтерпретації у творах різних історичних періодів. Зроблено акцент на трансформації норм
статево-рольової диференціації індивіда, його статево-диморфічних ознаках, соціальній
самореалізації, що значною мірою пов’язане зі зміною соціокультурної парадигми. The evolution of the “novels for little girls” as a literary phenomenon is being studied here in the
context of Ukrainian literature of the 2nd half of the 20th century. The author emphasizes the gender
approach in depicting the novelistic characters in the texts of the given category, and defi nes the
specifi city of gender stereotypes, as well as the peculiarities of their interpretation in the novels of
different historical periods. Important changes in gender and role differentiation norms, the dimorphic
gender characteristics and social self-realization of individuals are shown to be the result of the social
and cultural paradigm shift. В статье в контексте украинской литературы ІІ пол.
ХХ ст. рассматривается эволюция «повести для девочек»
как литературного феномена. Обращено внимание
на гендерный подход к изображению персонажей
в произведениях этой категории. Прослеживаются
особенности гендерных стереотипов и специфика их
интерпретации в произведениях разных исторических
периодов. Уделяется внимание причинам трансформации
норм поло-ролевой дифференциации индивида,
его поло-диморфических признаков, социальной
самореализации, что в значительной степени связано со
сменой социокультурной парадигмы.