Сліди міфу в художньому тексті: "Кленовий пагін" Григора Тютюнника - Горбань, А. (Слово і Час, 2013)
У статті розглядається присутність міфу в художньому тексті. Простежується структура
художнього часу і простору, сюжетна схема ініціації (герой – хибний герой), есхатологічна
символіка, образні аналогії. Міфологічний аналіз новели “Кленовий пагін” засвідчує, що міф
постає символічним кодом художньої літератури взагалі, а не лише фантастичних творів. The article deals with the presence of myth in fictional texts. The author analyzes the structure of
literary time and space, the initiation plot (hero – false hero), the eschatological symbolism, and the
metaphoric parallels of Tiutiunnyk’s text. The mythological analysis of “The Maple Sprout” shows that
myth is a symbolic code of fiction in general, not only of the literary fantastic. В статье рассматривается присутствие мифа в
художественном тексте. Прослеживается структура
художественного времени и пространства, сюжетная схема
инициации (герой – ложный герой), эсхатологическая
символика, образные аналогии. Мифологический
анализ новеллы “Кленовий пагін” (“Кленовый побег”)
свидетельствует о том, что миф является символическим
кодом художественной литературы в целом, а не только
фантастических произведений.