Оптимізація запитів при конвертації DL / 1 (IMS) в SQL - Анісімов, А.В.; Кулябко, О.П.; Кулябко, П.П.; Марченко, О.О. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
Мова програмування DL/1 (СУБД IMS) має суттєво нижчий рівень порівняно з мовою SQL, але для багатьох технологій при міграції кожному DL/1-оператору ставиться у відповідність точно один оператор мови SQL. Разом з тим досить часто один SQL-оператор може замінити (тобто є функціонально еквівалентним) цілу низку DLI-операторів. Така заміна може суттєво оптимізувати код порівняно з заміною один на один. The programming language DL/1 (DBMS IMS) has significantly lower level than SQL-language, but many technologies consider that in migration process each DL/1-statement is changed with exactly one SQL-statement. However sometimes one SQL-statement can be put instead of sequence of DLI-statements. Last case may mean the sufficient optimization of the source code in comparison with the previous one.