Діелектрична спектроскопія суспензій бактерій E.соli: пряма і обернена задачі - Шкода, Н.Г.; Покотило, О.Я. (Поверхность, 2004)
На основі моделі клітин E.сoli, що являє собою еліпсоїд обертання з двома конфокальними оболонками (мембрана та стінка), розраховано ефективну діелектричну проникність клітинної мембрани, а також ефективну діелектричну проникність та провідність протоплазми. На основі розвинутої теорії проведено аналіз експериментальних даних з метою визначення детальних значень електродинамічних параметрів клітин E.сoli з урахуванням їхнього розподілу за розмірами. An effective dielectric constant of cell membrane as well as conductivity and effective dielectric constant of protoplasm were calculated on the base of E.coli cell model presented by a spheroid consisted of two confocal shells (membrane and covering). An experimental data analysis has been carried out in order to obtain the E.coli detailed values of electrodynamic parameters, taking into account the cell size distribution.