Стан ацетилацетонату хрому на поверхні пірогенного кремнезему - Давиденко, Л.О.; Гребенюк, А.Г.; Плюто, Ю.В. (Поверхность, 2004)
За допомогою електронної спектроскопії дифузного відбиття та квантовохімічного моделювання охарактеризовано стан ацетилацетонату хрому (ІІІ), нанесеного на поверхню кремнезему. Зроблено спробу теоретично описати зсув смуг поглинання, що спостерігається в електронному спектрі. Спектральні дані свідчать про молекулярну форму адсорбції. За результатами розрахунків, червоний зсув смуг в спектрі нанесеного комплекса обумовлений взаємодією молекули ацетилацетонату хрому з силанольними групами поверхні кремнезему за участю атомів кисню та СН груп адсорбату. Silica supported chromium (III) acetylacetonate state has been characterized by means of diffuse reflectance electron spectroscopy and quantum chemical simulation. An attempt was made to describe theoretically the related absorption band shifts observed in electron spectra. Spectral data confirm the molecular adsorption. The results of calculations give us an opportunity to believe the red shift in spectral bands in the case of supported complex to be caused by the interaction of normal chromium acetylacetonate molecule with silanol groups via CH groups and/or oxygen atoms.