Модифікування високодисперсного кремнезему гексаметилдисилазаном в умовах псевдозрідження - Вороніна, О.Є. (Поверхность, 2004)
Методом ІЧ-спектроскопії досліджено взаємодію гексаметилдисилазану з високодисперсним кремнеземом в умовах псевдозрідженого шару. Встановлено, що хімічне модифікування повністю гідратованого кремнезему гексаметилдисилазаном (ГМДС) відбувається за реакцією лише з вільними силанольними групами поверхні. Силанольні групи, зв’язані водневими зв’язками, у хімічній взаємодії з молекулами ГМДС участі не приймають. Показано, що при проведенні модифікування гідратованого кремнезему гексаметилдисилазаном слід враховувати можливість паралельних реакцій з молекулами фізично адсорбованої води. The interaction of hexamethyldisilazane with high disperse silica in pseudoliquid layer has been investigated by IR spectroscopy method. The chemical modification of totally hydrated silica with hexamethyldisilazane (HMDS) has been found to take place due to the reaction with free silanol groups only. Hydrogen-bonded silanol groups do not interact with HMDS molecules. When modifying hydrated silica with hexamethyldisilazane, a possibility should be taken into account of parallel reactions with physically adsorbed water molecules.