Вплив промотування на властивості поверхні VPO-вмісних каталізаторів - Чебуракова, О.В.; Зажигалов, В.О. (Поверхность, 2004)
В органічному середовищі синтезовано VPO-вмісний каталізатор, допований Mo, Bi, Te, Zr, La, та досліджені його фізико-хімічні властивості методами РФА, РФЕС, ІЧ- спектроскопії, адсорбції. Кислотні характеристики одержаних зразків вивчались методами ТПД амоніаку та селективним перетворенням 2-метил-3-бутин-2-олу. Показано, що каталітична активність зразків залежить від енергії зв’язку O1s-електронів поверхні. Селективність утворення фталевого ангідриду зростає із підвищенням льюїсівської кислотності поверхні. A VPO-catalyst promoted with Mo, Bi, Te, Zr, La was prepared in organic medium and studied by methods of XRD, XPS, IR spectroscopy, and adsorption. Their acidic characteristics were studied by means of TPD of ammonium and selective transformation of 2‑methyl‑‑3‑butyn‑2-ol. The catalytic activity of these samples was shown to correlate with bonding energy of surface O1s-electrons). The selectivity of phthalic anhydride formation grows with increase in surface Lewis acidity.