Синтез та оптичні характеристики нанорозмірних пористих плівок ТіО₂, одержаних золь-гель методом - Петрик, І.С.; Смірнова, Н.П.; Фролова, О.К.; Турчин, O.В.; Паховчишин, С.В.; Єременко, Г.М. (Поверхность, 2004)
Золь-гель методом із тетраізопропоксиду титану з використанням як розчинника α‑терпінеолу та пороутворювачів з різною молекулярною масою одержано нанокристалічні плівки ТіО₂ зі структурою анатазу. Товщина плівок прямо пропорційна в’язкості прекурсора, залежить від молекулярної маси пороутворювача та часу реакції. Структурні характеристики ТіО₂ плівок досліджено методами рентгенівської та оптичної спектроскопії. Додавання пороутворювачів з різною молекулярною масою дозволяє збільшувати товщину плівки і регулювати розмір кристалів ТіО₂ у плівках та порошках. Nanocrystalline TiO₂ films with anatase structure were prepared by sol-gel method from titanium tetraisopropoxide using solvent α-terpineol аnd pore-forming agents with different molecular mass. The film thickness is proportional to viscosity of precursor, depends on molecular mass of pore-forming agent and reaction time. The films structures were characterized by XRD and optical spectroscopy methods. Addition of pore-forming agents with various molecular mass allows us to increase film thickness and control ТіО₂ crystal size in films and powders.