Co-вмісні системи на основі цеолітів ZSM-5, еріоніту, Al₂O₃ та SiO₂ в окисненні СО - Олексенко, Л.П.; Луценко, Л.В. (Поверхность, 2004)
Досліджено вплив природи носія (SiO₂, Al₂O₃, ZSM-5 та еріоніту) та умов формування поверхні Со-вмісних нанесених систем на їхню каталітичну активність в реакції окиснення монооксиду вуглецю. Дериватографічне дослідження умов формування активних центрів систем Со-носій свідчить про різний характер і ступінь взаємодії сполук кобальту з носіями. Каталітична активність цих систем обумовлена певним вмістом і співвідношенням іонів металу в різних координаціях (Co²⁺Td, Co²⁺Oh і Co³⁺Oh) і залежить від здатності до відновлення поверхневих сполук кобальту. The effect has been studied of carrier nature (SiO₂, Al₂O₃, ZSM-5 and Erionite) and conditions of surface formation of Co-containing systems on their catalytic activity in CO oxidation. Derivatographic data on formation conditions of Co-carrier system active sites testify different character and interaction grade of cobalt compounds with these carriers. The catalytic activity of these systems is caused by definite content and metal ion ratio in different coordination states (Co²⁺Td, Co²⁺Oh and Co³⁺Oh) and depends on the reducibility of surface Co compounds.