Модифікування структури і поверхні VPO вмісного каталізатора реакції окиснювального дегідрування етану - Діюк, О.А.; Зажигалов, В.О.; Бачерикова, І.В.; Лопес-Ніето, Ж.М. (Поверхность, 2004)
Розроблено метод синтезу VPO-системи з домішками Bi і Zr, який дозволяє одержати кристали з високим вмістом бічних граней. Встановлено, що введення домішок впливає як на енергію зв’язку 1s-електронів кисню, так і на силу Льюїсівських кислотних центрів. Збільшення енергії зв’язку О1s-електронів кисню веде до зростання активності, а зміна Льюїсівської кислотності - до підвищення селективності VPO-систем в реакції окиснювального дегідрування етану (ОДЕ). A method has been developed of the synthesis of VPO systems with Bi and Zr additions which allows to obtain crystals with high content of side planes. The insertion of these additives has an effect on O1s-electron binding energy and Lewis site strengths. The increase in O1s‑electron binding energy results in rise of catalytic activity whereas the change of Lewis acidity provokes an increase in selectivity of the VPO system in oxidative dehydrogenation of ethane (ODE).