Сорбція урану сорбентами на основі фосфату та силікофосфату титану - Закутевський, О.І.; Псарьова, Т.С.; Стрелко, В.В. (Поверхность, 2004)
Досліджено сорбційні властивості аморфних сферично-гранульованих фосфатів (ФТ) і силікофосфатів (ФСТ) титану щодо U(VI) з ацетатних розчинів. Сорбцію урану в статичних умовах було досліджено як функцію рН, аніонного складу і концентрації урану у вихідних розчинах. Показано, що адсорбційна здатність комплексів залежить від стану і ступеня гідролізу уранілу. Виявлено кореляцію між величиною питомої поверхні, пористістю сорбентів і їхньою сорбційною ємністю. The sorptive properties of amorphous sphere-granulated phosphates and phosphate-silicates of titanium to uranium(VI) from acetate solutions have been studied. The uranium uptake was explored as a function of pH, nature of anions, and uranium concentrations under static conditions. Adsorption properties of complex ions were shown to depend on the state and hydrolysis degree of uranyl in solutions. A correlation was elucidated between magnitude of specific surface area, porosity, and sorption capacity of inorganic sorbents.