Адсорбційна та хімічна модифікація кремнезему β-циклодекстрином - Бєлякова, Л.О.; Варварін, А.М.; Ляшенко, Д.Ю.; Хора, О.В.; Чуйко, О.О. (Поверхность, 2004)
Вивчено адсорбційне та хімічне модифікування високодисперсного непоруватого кремнезему β-циклодекстрином. Доведено перебіг в поверхневому шарі аеросилу реакції естерифікації за участю гідроксильних груп діоксиду кремнію та спиртових груп β‑циклодекстрину. Встановлено утворення на поверхні модифікованих кремнеземів супрамолекулярних структур, які містять β-циклодекстрин, мелатонін та стеарат кальцію. The adsorption and chemical modifying highly disperse nonporous silica with β-cyclodextrin has been studied. The esterification reaction has been shown to occur between hydroxyl groups of silica surface and alcohol groups of β-cyclodextrin. The formation has been found of supramolecular structures containing β-cyclodextrin, melatonin, and calcium stearate on the surface of modified silicas.