Асоціати води у частково зневоднених дріжджах і на поверхні гідрофобного кремнезему - Туранська, С.П.; Туров, В.В.; Гунько, В.М.; Богатирьов, В.М. (Поверхность, 2004)
Методом ¹Н ЯМР спектроскопії з використанням методики виморожування рідкої фази визначено параметри взаємодії води зі структурними елементами дріжджей і досліджено стан води в частково дегідратованих клітинах. У відносно вузькому діапазоні гідратації (270-400 мг/г) вода переходить із слабкоасоційованого водневими зв’язками стану в сильноасоційований стан. На основі результатів, одержаних для клітин і для частково гідрофобізованих кремнеземів, запропоновано модель доменної структури кластерів води. Parameters of water interaction with structure elements of yeast cell have been found and the state of water in partially dehydrated cells has been studied by means of ¹H NMR spectroscopy combined with the liquid phase freezing technique. Within relatively narrow range of yeast cells hydration (270-400 mg/g) water transforms from weekly associated state by hydrogen bonds into strongly associated one. Basing on the data obtained for cells and partially hydrophobic silicas, a model of domain structure of water clusters has been proposed.