Дослідження адсорбції полівінілпіролідону та полістиролу на поверхні кремнезему - Гузенко, Н.В.; Носач, Л.В.; Чмильов, М.В. (Поверхность, 2004)
Методами ІЧ-спектроскопії, термогравіметрії та мас-спектрометрії досліджено взаємодію полівінілпіролідону та полістиролу з високодисперсним кремнеземом. Показано, що конформація адсорбованого шару полімера головним чином визначається силою взаємодії адсорбату з поверхнею високодисперсного кремнезему, яка залежить від природи функціональних груп макромолекул. Встановлено, що макромолекули полівінілпіролідону взаємодіють з поверхнею кремнезему безпосередньо, без участі молекул-медіаторів. Показано, що молекули полівінілпіролідону при утворенні моношару розташовуються на поверхні пласко, а подібні за будовою молекули полістиролу сорбуються на поверхні високодисперсного кремнезему у вигляді клубків. The interaction of polyvinylpyrrolidone and polystyrene with high disperse silica has been investigated by IR spectroscopy, thermogravimetry, and mass spectrometry methods. The structure of polymer layer is determined predominantly by strength of interaction of macromolecule functional groups with the surface of high disperse silica. Polyvinylpyrrolidone macromolecules were found to interact with silica surface directly, without mediator assistance. They are placed on the surface flatly whereas polystyrene molecules possessing similar structures are sorbed on high disperse silica surface as globulas.