Удосконалення процесу розроблення сімейств програмних систем елементами гнучких методологій - Коваль, Г.І.; Колесник, А.Л.; Лавріщева, К.М.; Слабоспицька, О.О. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
Процес створення сімейств програмних систем (ПС) за моделлю К. Пола вдосконалено практиками гнучких методологій розроблення ПС, спрямованими на критичне підвищення його гнучкості й ефективності співпраці учасників з нееквівалентними цілями. Інтегровано в ітеративному Процесі конструктивного аналізу ПрО. Запропоновано уніфіковані шаблони інженерії співпраці – у складі елементарної дії з співпраці та її типізованої форми (thinklet) – в ролі “блоків” для кроків раунду та опосередковано, для кроків долучених процесів: переговорів EasyWinWin і експертно-аналітичного оцінювання. Забезпечено переваги удосконаленого процесу для суб‟єктів бізнесових і технічних цілей щодо створюваного сімейства ПС. K.Pohl‟s Software Families engineering process is improved with Agile Practices aim at increasing of its agility and stakeholder collaboration effectiveness that is success-critical nowadays. These practices are integrated into multi-rounded Constructive Domain Analysis process. Unified Collaboration Engineering patterns that couple basic pattern of thinking and a parsimonious prescription for creating some variation on it (thinklet) – are proposed as building blocks for round steps and indirectly for the added processes steps both of the expert-analytical assessment and the negotiations EasyWinWin. The advantages of improved Software Families engineering process are achieved both for non-technicians and technical staff concerning to the Software Family being elaborated.