Interactive assessment of simulated service qualities by business stakeholders: principles and research issues - Shekhovtsov, A. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
We present the principles of an approach supporting the stakeholder involvement in a software process for service-oriented systems in a form of assessing the perceived quality of the software under development in its usage context. This method relies on interactive simulation of service performance and reliability; simulation models are parameterized by the factors influencing service execution; business stakeholders experience simulated service qualities in simulated usage contexts and assess this experience; the obtained assessments can be later used throughout the system lifecycle as a means of control for the quality of the software under development. Наведено принципи підходу, що підтримує участь зацікавлених осіб у процесі розробки сервіс-орієнтованих програмних систем у вигляді оцінювання сприйманої якості розроблюваної системи в контексті її використання. Цей підхід спирається на інтерактивне імітаційне моделювання продуктивності та надійності сервісів; параметрами імітаційних моделей є фактори, що впливають на виконання сервісів; зацікавлені особи висловлюють своє відношення до значень продуктивності та надійності, отриманих при взаємодії з імітаційними моделями якості сервісів у рамках виконання імітаційних моделей їх контекстів використання, надані оцінки можуть бути використані на різних етапах життєвого циклу програмного забезпечення як засоби контролю його якості.