Комплексний підхід до розв’язання задачі щільного розміщення об’єктів складної форми на площині - Чупринка, В.І.; Хоменко, О.О.; Свістунова, Л.Т. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
Запропонована математична модель задачі. Представлені методи комплексного розв’язку задачі шляхом розбиття її на складові структурні компоненти. На основі цих методів розроблене програмне забезпечення, яке дозволяє автоматизувати процес проектування раціональних розкрійних схем і коригувати побудовані схеми у діалоговому режимі. The mathematical model of task is in research offered. The methods of complex solution of task by decomposition it on finer structural components are presented. On basis of these methods a software which allows to automatize the process of rational cuting out patterns design and correct the built cuting out patterns in the dialog mode is developed.