E-ditorial – віртуалізація роботи редакційної колегії фахового періодичного видання - Даревич, Р.Р.; Досин, Д.Г.; Литвин, В.В.; Мриглод, O.І.; Шкутяк, Н.В. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
Розглядається архітектура віртуальної самокерованої редакційної колегії фахового періодичного видання як системи штучного інтелекту, яка містить методи і засоби автоматичної підготовки до електронного друку поданих статей. Запропоновано для знаходження найближчого за тематикою рецензента використовувати метрику між концептуальними графами – моделями поданих до друку статей. Для цього вводиться поняття центру семантичної ваги концептуального графа, а відстань від сфери компетентності рецензента до статті визначається як відстань між їх центрами семантичної ваги відповідних концептуальних графів. This article considers architecture of virtual self-controlled journal editorial board as AI system with means and methods of automated preparation of scientific articles for electronic publication. It is proposed to use metrics between conceptual graphs – models of submitted articles to estimate nearest scientist, which field of scientific interests allow to ask him for making article review. The idea of “article center of semantic weight” is used for solving this task.