Електрофізичні властивості систем полімер – іонний провідник в надвисокочастотному діапазоні - Махно, С.М. (Поверхность, 2008)
Проведено порівняльний аналіз електрофізичних властивостей полімерних композиційних матеріалів, що містять іонопровідні наповнювачі AgI, CuI в поліхлортрифторетилені та модифіковані йодидом срібла SiO₂ і пентапласт в надвисокочастотному (НВЧ) діапазоні та на низьких частотах.
Показано, що зменшення розмірів частинок (агрегатів) іонного провідника дозволяє значно підвищити поглинання електромагнітної енергії в НВЧ діапазоні за рахунок збільшення поверхні розділу фаз та релаксаційних процесів у полімерах. Electro physical properties of the polymer systems – ionic conductor the comparative analyses of the polymer composition materials is done containing ion-conducting fillers AgI, CuI in polychlorotrifluoroethylene, as well as modified by silver iodide SiO₂ and pentone in super high-frequency (SHF) range and at low frequencies.
It is shown that reducing the size of particles (aggregates) of the ionic conductors allows incredibly increase absorption of the electromagnetic waves of SHF range by increasing surface of the partition phase and relaxation processes in polymers.