Алгоритм спрощення синтаксичних структур тексту природною мовою до стандартизованих речень - Глибовець, М.М.; Остапенко, О.Ю. (Інститут програмних систем НАН України, 2008)
Розглядається проблема автоматизації обробки текстів природною мовою та надається опис запропонованого алгоритму, який може бути використано для автоматичної побудови тестових питань до тексту. Алгоритм передбачає глибинно-синтаксичний аналіз тексту, результатом використання якого є репрезентація фраз у вигляді розміченого дерева, графа концептуальних залежностей. Даний підхід передбачає спрощення синтаксичних структур до елементарних речень та використання певних правил для розбиття речень на елементарні структури. Article considers the problems of text processing automation in human language along with the description of the algorithm that might be used for automated construction of test questions on the text. Given algorithm assumes the deep-syntactic text analysis, usage of which results in the phrases that are represented in the marked tree view, a conceptual dependency graph. Present approach assumes the simplification of the syntax structures to elementary sentences and usage of the certain rules for splitting sentences into elementary structures.