Вплив конструктивних та технологічних неоднорідностей на хвильовий опір коаксіальних радіочастотних кабелів - Безпрозванних, Г.В.; Бойко, А.М.; Кєссаєв, О.Г. (Електротехніка і електромеханіка, 2013)
Коаксіальні абонентські радіочастотні кабелі відносяться до категорії елементів мереж кабельного телебачення, параметри яких значною мірою визначають можливості системи в цілому. Розширення спектру робочих частот кабелів до 1000 МГц, передача цифрових телевізійних сигналів та сигналів мовлення, впровадження телебачення високої чіткості, – все це обумовлює більш жорсткі вимоги до хвильового опору, а значить і до конструкції кабелів. Встановлені норми на відхилення хвильового опору абонентських кабелів не відповідають сучасному стану вимог для надання комплексу якісних інтерактивних послуг. На основі виконаних розрахунків обґрунтовано значення відхилень діаметрів зовнішнього та внутрішнього провідників, а також діелектричної проникності матеріалу ізоляції. Для сучасних абонентських радіочастотних кабелів відхилення хвильового опору від нормованого середнього значення 75 Ом не повинно перевищувати ± 2 Ом. Coaxial user's radio-frequency cables belong to a category of
cable television network elements parameters of which
essentially specify the system capabilities as a whole. The cable
working frequency spectrum spreading to 1000 MHz along with
digital television and soundtrack signals transmission and highdefinition
television introduction causes more rigid requirements
for wave impedance and, consequently, for the cable design.
The established norms on user's cable impedance deviations fail
to answer the state-of-the-art requirements for granting a
complex of interactive services. On the basis of calculations
performed, values of internal and external conductor diameters
deviations as well as dielectric permeability of the insulation
material are validated. For up-to-date user's radio-frequency
cables, the impedance deviation from the normalized average
value of 75 Ohm should not exceed ± 2 Ohm.