Усовершенствование микродипольной модели шаровой молнии и электродинамическое развитие теории этого явления - Баранов, М.И. (Електротехніка і електромеханіка, 2013)
Запропонована нова електродинамічна модель кульової блискавки (КБ), що містить внутрішнє високотемпературне тороїдальне енергетичне ядро і зовнішню електронейтральну високополяризовану водяну оболонку. Енергетичне ядро такої КБ утворює електронні і протонні мікротори зі своїми елементарними спірально-кільцевими струмами, які направлені в протилежні сторони. Спірально-кільцеві електронні струми провідності ядра КБ створюють навколо нього сильне імпульсне азимутальне магнітне поле і надсильне вихрове радіальне електричне поле. The new electrodynamic model of ball lightning (BL),
containing an internal high temperature as a torus power kernel
and external electro-neutral high-polarized aquatic shell, is
offered. The power kernel of such BL is formed by electronic
and proton microtorus with the elementary spiral-circular
currents, directed in opposite sides. The spiral-circular electronic
currents of conductivity of kernel of BL create the strong
impulsive azimuthal magnetic field and superstrong vortical
radial electric field round him.