Адсорбція хітозану на поверхні змішаних оксидів - Бородавка, Т.В.; Паляниця, Б.Б.; Кулик, Т.В. (Поверхность, 2008)
Одержано ізотерми адсорбції хітозану на поверхні кремнезему, титанокремнезему та алюмокремнезему. Знайдено, що адсорбційна здатність щодо хітозану зменшується в ряду алюмокремнезем>титанокремнезем>кремнезем. Модифіковані хітозаном оксиди були досліджені методом температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії. На термодесорбційних кривих деструкції хітозану на поверхні титанокремнезему та алюмокремнезему, як і на кривих деструкції хітозану на поверхні індивідуального кремнезему, спостерігається низькотемпературний максимум. Низькотемпературні максимуми відповідають термолізу сегментів адсорбованого полімеру, які безпосередньо зв’язані з поверхнею. Під впливом поверхні титано- та алюмокремнезему відбувається глибока деструкція хітозану під час термолізу, що супроводжується розривом С–С зв’язків та руйнуванням піранозних кілець полісахариду. The adsorption isotherms of chitosan on silica, silica-titania and silica-alumina have surfaces been obtained. The adsorption capability was found to decrease in the row silica-alumina>silica-titania> silica. Chitosan modified oxides have been examined by the temperature-programmed desorption mass spectrometry method. The low-temperature peaks of the thermo-desorption curves of chitosan destruction occur for silica-titania and silica-alumina as well as for individual silica. These low-temperature maxima correspond to the thermolysis of trains of adsorbed polymer. Thermolysis of chitosan on silica-titania and silica-alumina has been shown to realize with deep destruction of pyranosic rings and breaking of C–C bonds in contrast to thermolysis of chitosan on silica surface.