Перша світова і українська література - Дзюба-Погребняк, О. (Слово і Час, 2013)
У статті йдеться про специфіку української (анти)воєнної літератури, зумовлену особливостями
її розвитку і становищем народу, голосом якого вона була, а також зроблено спробу
відповісти на питання, чи змінила творчість українських письменників, що стала відповіддю
на трагедію світової війни, тематичні та світоглядні обрії національної літератури, її естетичні
канони. The paper shows the specific features of Ukrainian (anti)war literature determined by its development
and the condition of Ukrainian people whose thoughts and feelings it tended to represent. The author
tries to find out whether the works of Ukrainian writers influenced by the First World War did change
thematic and aesthetic canon of Ukrainian literature.