Нестандартні смисли поетичного роздуму: жанр філософської медитації в ліриці Т. Шевченка - Бондар, М. (Слово і Час, 2013)
Автор окреслює ядро жанру філософської медитації в поетичному доробку Шевченка,
віднаходить й аналізує її риси в інших його творах, висвітлює проблематику медитативних віршів.
Запропоновано оригінальні інтерпретації віршів “Дурні та гордії ми люди…”, “І тут, і всюди – скрізь
погано…”, “Світе ясний! Світе тихий!..”. The paper deals with the invariant core of philosophical meditation genre in Shevchenko’s poetic
oeuvre, analyzes the features of this genre found in other texts of the writer, and outlines the issues
thematized in meditative lyric poetry. The author develops original interpretations of the poems “Foolish
and Proud People that We Are…”, “Here and Elsewhere Is Everything Wrong…”, “O Gladsome Light!
O Gladsome Light!..”. Автор очерчивает ядро жанра философской медитации
в поэтическом творчестве Т. Шевченко, находит и
анализирует ее черты в других его произведениях,
освещает проблематику медитативных стихотворений.
Предложена оригинальная интерпретация стихотворений
“Дурні та гордії ми люди…”, “І тут, і всюди – скрізь
погано…”, “Світе ясний! Світе тихий!..”.