Палінгенезис Емпедокла в художньому світі романтизму - Бовсунівська, Т. (Слово і Час, 2013)
У статті йдеться про вплив Емпедокла (бл. 490 – бл. 430 рр. до н.е.) на творчість романтиків, на
формування їх світоглядних переконань та образних фантазій. Зокрема, докладно аналізується
трагедія Ф. Гельдерліна “Смерть Емпедокла”. Увагу приділено ідеям палінгенезису, метемпсихозу
у філософії Емпедокла та у трагедії Гельдерліна. Розглядається філософема смерті в Емпедокла
та в німецьких романтиків. Наголошено на спадкоємності ідей у системі мислення романтиків. The article deals with the impact of Empedocles (ca. 490 – ca. 430 BC) on the works of romantic
writers, the formation of their philosophical views and imaginative fantasies, in particular in the tragedy
“The Death of Empedocles” by F. Hölderlin. The author pays attention to the ideas of palingenesis and
metempsychosis in the philosophy of Empedocles and in Hölderlin’s tragedy. She also analyzes the
philosopheme of death in Empedocles and in German romanticism, and emphasizes the succession
of ideas adopted by the romantics. В статье говорится о влиянии Эмпедокла (ок. 490 –
ок. 430 гг. до н. э.) на творчество романтиков, на
формирование их мировоззренческих убеждений и
образных фантазий. В частности, подробно анализируется
трагедия Ф. Гельдерлина “Смерть Эмпедокла”.
Внимание уделено идеям палингенезиса, метемпсихоза
в философии Эмпедокла и в трагедии Гельдерлина.
Рассматривается философема смерти у Эмпедокла и у
немецких романтиков. Отмечена преемственность идей
в системе мышления романтиков.