Некоторые результаты экспериментального исследования в высоковольтной лаборатории низкоэнергетических плазмоидов искусственной шаровой молнии - Баранов, М.И. (Електротехніка і електромеханіка, 2013)
Приведені перші результати експериментального відтворення в лабораторних умовах сферообразних низькоенергетичних плазмоїдів штучної кульової блискавки (КБ). Отримані дані свідчать про принципову можливість надійного отримання в повітряній атмосфері таких плазмоїдів за допомогою розрядного кола високовольтної установки, що має зігнутий канал дугового електричного розряду між графітовим електродом і плоскістю технічної води. Час "життя" подібних плазмоїдів штучної КБ діаметром до 0,3 м в проведених дослідах не перевищувало 0,6 с. First results of experimental laboratory-scale reproduction of spheroidal low-energy plasmoids of an artificial ball lightning are given. The data obtained indicate a possibility in principle of reliable generation of such plasmoids in the air atmosphere via the discharge circuit of a high-voltage installation comprising a curved arc discharge channel between a graphite electrode and technical water surface. The artificial 0.3m-diameter ball lightning plasmoid lifetime was less than 0.6 s in the experiments conducted.