Українські письменники й колоніалізм: від крутійства до утопічного пророцтва - Юрчук, О. (Слово і Час, 2013)
У статті здійснено аналіз двох варіантів реагування на колоніалізм – крутійства та пророцтва. Крутійство нагадує собою синтез власне крутійства (або “мінливості”) та намагання створити пророчий текст. Пророцтву властиве утопічне поєднання націоналізму й комунізму. In the paper, we have made an attempt to analyze two variants of reacting against the colonialism: the trickery and the prophecy. The trickery strategy synthesizes actual trickery (or “volatility”) with an endeavor to create a prophetic text. The utopian is treated here as a combination of nationalism and communism. В статье проанализировано два варианта реакции на колониализм – плутовство и пророчество. Плутовство напоминает синтез реального плутовства (или “изменчивости”) и попытки создания пророческого текста. Пророчеству свойственно утопическое соединение национализма и коммунизма.