Екзистенційний дискурс творчості Катрі Гриневичевої (за збіркою оповідань "Непоборні") - Савка, М. (Слово і Час, 2013)
У статті досліджується художній наратив збірки оповідань “Непоборні” Катрі Гриневичевої.
Правомірність логіки переосмислення малої прози письменниці передбачає відновлення та
обґрунтування екзистенційного дискурсу, що несе в собі й фольклорно-етнографічні пласти
звичаїв і вірувань українського народу. Причини трагічної невлаштованості людського життя в
авторових творах на антивоєнну тематику періоду Першої світової війни розглядаються крізь
призму християнського світогляду, філософії М. Гайдеґґера, М. Бердяєва та ін. The article deals with the fictional narrative of the short story collection “The Invincible” by Katria
Hrynevycheva. The relevance of rethinking of the writer’s short fiction presupposes the reconstruction
and substantiation of existential discourse that comprises customs and beliefs of Ukrainian people.
The reasons for tragic disorderliness of human life depicted in the writer’s anti-war fiction are
studied through the prism of Christian worldview, as well as M. Heidegger’s and N. Berdyayev’s
philosophy. В статье анализируется художественный наратив сборника
рассказов “Непоборні” Катри Гриневичевой. Правомерность логики
переосмысливания малой прозы писательницы предусматривает
воспроизведение и обоснование экзистенциального дискурса,
содержащего и фольклорно-этнографические пласты обычаев
и верований украинского народа. Причины трагической
необустроенности человеческой жизни в авторских произведениях
на антивоенную тематику периода Первой мировой войны
рассматриваются сквозь призму христианского мировоззрения,
философии М.Хайдеггера, Н.Бердяева и др.