Температурно-програмована десорбційна мас-спектрометрія бичачого сироваткового альбуміну в конденсованому стані і адсорбованого на поверхні високодисперсних оксидів - Клименко, Н.Ю.; Галаган, Н.П.; Місчанчук, Б.Г.; Зарко, В.І.; Покровський, В.О. (Поверхность, 2008)
Методом температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії (ТПД МС) було досліджено властивості бичачого сироваткового альбуміну (БСА) як в конденсованому стані, так і адсорбованого на поверхні високодисперсних змішаних оксидів. В результаті термолізу білка розклад амінокислотних залишків відбувався в декілька стадій. Максимуми залежності швидкості розкладу амінокислотних залишків від температури співпадали з максимумами виділення води із досліджених зразків. Найбільш інтенсивні максимуми виділення сірководню спостерігалися при температурі 200 ºС для конденсованого БСА і для БСА, адсорбованого на поверхні титанокремнезему (TК20) при pH 4,8. Цей максимум був відсутній при адсорбції БСА на поверхні алюмокремнезему (АК1) при значеннях рН 2,5 та 7,0. Крім того, для всіх зразків, що вміщували оксид алюмінію був наявний інтенсивний максимум виділення води при 100 ºС. Properties of bovine serum albumin (BSA) were studied by temperature-programmed desorption mass spectrometry (TPD MS) both in condensed state and as adsorbed on the surface of mixed ultrafine oxides. As a result of thermolysis, decomposition of amino acid residues occurred in several stages. Maxima of temperature dependencies of decomposition rate of amino acid residues coincided with those of water evolution from the samples under investigation. The most intense maximum of hydrogen sulfide evolution was observed at 200 ºC for condensed BSA and that adsorbed on the surface of titania/silica (TS20) at pH 4.8. This maximum was absent for adsorption of BSA on alumina/silica (AS1) at pH 2.5 and 7.0. Besides, maximum of water evolution was present at 100 ºC for all alumina-containing samples.