Вплив колоїдного срібла на дріжджові клітини - Туранська, С.П.; Янишпольський, В.В.; Туров, В.В.; Горбик, П.П. (Поверхность, 2008)
Дослідження життєздатності дріжджових клітин у водних суспензіях, що містили нанорозмірне срібло, показали відсутність його цитотоксичної дії. Це може бути пов’язано з використанням методики приготування наночастинок без допоміжних речовин, що могли б виявляти цитотоксичний ефект, зв’язуванням наночастинок з клітинами в невеликій кількості або ж наявністю механізмів, що перешкоджають проникненню в клітини сторонніх нанорозмірних об’єктів. Введення колоїдного срібла в клітинну суспензію супроводжується істотним зменшенням кількості слабко асоційованої води при одночасному рості кількості сильно асоційованої води. When examining yeast cell viability nanosized silver in water suspensions was shown cytotoxicity. That may be caused by the nanoparticle preparation technique to have no used without application any auxiliary substances binding small quantities of nanoparticles with cells, or by existing mechanisms that obstacle permeation of extraneous foreign nanosized objects into cells. The introduction of colloidal silver into cell suspension is accompanied by the substantial diminution in the quantity of weakly associated water with simultaneous growth in that of strongly associated one.