Эрозия поверхностных слоев металлических материалов при микроударном нагружении - Войценя, В.С.; Коваленко, В.И.; Маринин, В.Г.; Мартыненко, Л.И.; Солодовченко, С.И. (Вопросы атомной науки и техники, 2018)
Получены данные о плотности, микротвердости, структуре, средней скорости эрозии поверхностных
слоев монокристаллов, поликристаллов Mo, W, аморфных сплавов на основе Zr, W при воздействии на них
кавитации и при распылении ионами аргона. Установлена зависимость скоростей эрозии образцов от их
микротвердости (Нμ). В интервале значений Нμ от 1,5 до 6…7 ГПa скорости эрозии изменяются для обоих
видов нагружения подобным образом пропорционально Hμ⁻ⁿ, где, в частности, для кавитационного воздействия n = 3,6. Минимальные значения скоростей эрозии имеют аморфные сплавы. Для образцов с Нμ > 7 ГПa
скорости эрозии возрастают, что обусловлено уменьшением пластичности материалов. Отримано дані про густину, мікротвердість, структуру, середню швидкість ерозії поверхневих шарів монокристалів, полікристалів Mo, W, аморфних сплавів на основі Zr, W при дії на них кавітації та іонів аргону.
Установлено залежність швидкостей ерозії зразків від їхньої мікротвердості (Нμ). В інтервалі значень Нμ від
1,5 до 6...7 ГПa швидкості ерозії змінюються для обох видів навантаження подібним чином пропорційно Hμ⁻ⁿ, де, зокрема, для кавітаційного впливу n = 3,6. Мінімальні значення швидкостей ерозії мають аморфні
сплави. Для зразків з Нμ > 7 ГПa швидкості ерозії зростають, що обумовлено зменшенням пластичності матеріалів. The data were obtained on the density, microhardness, structure, average destruction rate of the surface layers of
Mo and W monocrystals, a few amorphous Zr-based and W-based alloys subjected to cavitation and sputtering with
argon ions. The dependence of the destruction rates of samples on their microhardness Нμ has been established. It
was found that in the range of Нμ from 1.5 to 6…7 GPa, the rates of fracture change for both types of loading in a
similar way proportional to Нμ⁻ⁿ, where for the cavitation effect n = 3.6. The minimum values of fracture rates are
for amorphous alloys. For samples with Нμ > 7 GPa, the rate of failure increases, what is due to a decrease in the ductility of the materials.