Духовні пунктири гоголівської аксіології - Яровий, О. (Слово і Час, 2013)
У статті йдеться про головні морально-етичні концепти творчості М. Гоголя, про органічний
зв’язок гоголівської літературної спадщини зі шляхом християнського самовдосконалення.
Боротьба добра і зла, антиномічність земного і небесного, проблеми смерті і безсмертя –
осмислення цих питань і понять виходило на передній план у мистецьких шуканнях письменника,
мислителя, проповідника. Світоглядні позиції М. Гоголя, що знайшли відображення в його
творчості, вирішальною мірою були зреалізовані ним й у власному творчо-біографічному досвіді. The article explores the major ethic concepts of Nikolai Gogol, in particular the inner bonds
between Gogol’s literary heritage and the way of Christian self-perfection. The struggle between
good and evil, the antinomy of earthly and heavenly principles, and the problem of death and
immortality were the issues that came to the fore in the creative search of the writer, philosopher
and missionary. Gogol’s worldview expressed in his texts also found its realization in his biographic
experience. В статье идет речь о главных морально-этических
концептах творчества Н. Гоголя, об органической
связи гоголевской литературного наследия с путем
христианского самоусовершенствования. Борьба
добра и зла, антиномичность земного и небесного,
проблемы смерти и бессмертия – осмысление этих
проблем и понятий выходило на передний план в
художественных исканиях писателя, мыслителя,
проповедника. Мировоззренческие позиции
Н. Гоголя, нашедшие отображение в его творчестве,
в решающей мере были реализованы им в
собственном творчески биографическом опыте.