Просторова будова наночастинок бінарних неорганічних сполук складу АВ - Гребенюк, А.Г. (Поверхность, 2013)
Роботу присвячено визначенню точкових груп симетрії мінімальних моделей стехіометричних наночастинок бінарних неорганічних сполук складу АВ, які зберігають ознаки кристалічності. Розглянуто класифікацію наночастинок, що належать до неповно-валентних, нормально-валентних та гіпервалентних структур, за просторовою будовою, структурним та структурно-валентним типом. Виконано аналіз застосування методів квантової хімії для передбачення структурної стабільності молекулярних моделей твердих тіл. Работа посвящена определению точечных групп симметрии минимальных моделей стехиометрических наночастиц бинарных неорганических соединений состава АВ, сохраняющих признаки кристалличости. Рассмотрена классификация наночастиц, принадлежащих к неполновалентным, нормальновалентным и гипервалентным структурам, по пространственному строению, структурному и структурно-валентному типу. Выполнен анализ применения методов квантовой химии для предсказания структурной стабильности молекулярных моделей твердых тел. The article is devoted to determination of symmetry point groups of minimum models for stoichiometric nanoparticles of AB-type binary inorganic compounds maintaining crystallinity features. A classification is concerned of nanoparticles belonging to incomplete-valent, normal-valent, and hypervalent structures, due to their spatial composition, structural and structural-valewnt types. An analysis has been fulfilled of the application of quantum chemistry methods to prediction of structural stability of molecular models for solids.